σοβαρές γνωριμίες με ασφάλεια και εχεμύθεια Λούης

Αυτονομία ή συντροφικότητα; Μπορώ να έχω και τα δύο;

 

Αυτονομία ή συντροφικότητα; Μπορώ να έχω και τα δύο;

Η αυτονομία και η συντροφικότητα στις παλαιότερες κοινωνίες είχαν τόσα κοινά όσα έχει ο βόρειος με τον νότιο πόλο. Αταίριαστοι και ασύμβατοι δρόμοι, χωρίς καμία κοινή εφαπτομένη! Ευτυχώς ο άνθρωπος εξελίσσεται, οι σχέσεις εξελίσσονται και στη σύγχρονη κοινωνία είναι πλέον κατανοητό ότι η αυτονομία των δύο μερών είναι απαραίτητη και αδιαμφισβήτητη αν θέλουμε να έχουμε μία υγιή και ολοκληρωμένη σχέση.

Ποια είναι αυτή η χρυσή τομή που θα μας επιτρέψει να είμαστε ελεύθεροι και ταυτόχρονα να επιλέξουμε συνειδητά  να δοθούμε 100% σε μία σχέση; Για να βρούμε αυτήν την ισορροπία, αρχικά πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι γνωρίζουμε επακριβώς τι αντιπροσωπεύουν αυτές οι δύο έννοιες, καθώς η συντροφικότητα μπερδεύεται με την εξάρτηση και η αυτονομία με την ασυδοσία και τον εγωισμό.

Συντροφικότητα

Συντροφικότητα είναι το μοίρασμα δύο κόσμων με στόχο τη δημιουργία ενός ομορφότερου κόσμου και για τα δύο μέρη εξίσου. Είναι το μοίρασμα και ανταλλαγή συναισθημάτων, εμπειριών, σκέψεων, ονείρων και επιθυμιών. Είναι το μοίρασμα, πνευματικών και σωματικών στιγμών. Ένα μοίρασμα που απαραίτητα πρέπει να στηρίζεται στον σεβασμό τόσο προς τον άλλον όσο και προς τον εαυτό μας. Μία μοναδική αίσθηση που έχει την εμπιστοσύνη ως βάση. Η συντροφικότητα σε καμία των περιπτώσεων δεν είναι εξάρτηση, τοξικότητα, ζήλια, έλεγχος, φόβος απώλειας, ενοχές, εκμετάλλευση, λύση ανάγκης.

Αυτονομία

Αυτόνομος είναι όποιος είναι αυτάρκης. Όποιος δεν έχει ανάγκη για μονομερή συναισθηματική ή υλική στήριξη, τότε μόνο αυτός ο άνθρωπος είναι αυτόνομος. Τότε επιλέγει να μοιραστεί ειλικρινά συναισθήματα και σκέψεις καθώς δεν φοβάται και δεν έχει ανάγκη να μπει σε μία σχέση εξάρτησης. Αυτόνομος δεν είναι ο εγωιστής ή ο άνθρωπος που δεν έχει ενσυναίσθηση και αδιαφορεί για τα συναισθήματα του συντρόφου του.  Αυτονομία δεν σημαίνει ότι λειτουργώ με ασυδοσία και ανεξέλεγκτα. Αυτόνομος δεν είναι ο άνθρωπος που παίρνει είτε το ρόλο του θύτη είτε του θύματος.

Πώς ξέρω αν έχω περάσει τα όρια και η συντροφικότητα έχει γίνει εξάρτηση και η αυτονομία έχει γίνει εγωισμός και ασυδοσία;

Αρχικά σε μία υγιή σχέση πρέπει τρία μέρη να υπάρχουν αρμονικά και να είναι χαρούμενα. Το πρώτο μέρος είναι το “μαζί”. Πρέπει να είσαστε καλά όταν είσαστε μαζί . Να μην υπάρχουν εντάσεις, καυγάδες, θλίψη, φόβος. Το δεύτερο και το τρίτο μέρος, είναι οι δύο μονάδες. Οι δύο σύντροφοι πρέπει να έχουν ζωή και εκτός της σχέσης. Πρέπει να έχουν ανθρώπους, ασχολίες και δραστηριότητες που θα τους κάνουν ευτυχισμένους ως μονάδες. Να είναι χαρούμενοι και δημιουργικοί χωρίς το μπαστούνι της σχέσης.  

Στη συνέχεια ο σεβασμός είναι μία πολύ σημαντική έννοια στην ισορροπία αυτονομίας-συντροφικότητας. Ο σεβασμός προς τον εαυτό μας και προς τον σύντροφό μας, μας επιτρέπει να μην περνάμε τα όρια προς ζημία κανενός. Μπορώ να διαφωνήσω με τις επιλογές του συντρόφου μου με υγιή τρόπο. Να τον σεβαστώ και να τον αφήσω να τις κάνεις, αλλά να σεβαστώ και τον εαυτό μου ώστε να μην πιεστεί να κάνει κάτι που δεν του αρέσει. Αν αυτό το επίπεδο του σεβασμού υπάρχει και από τα δύο μέρη μίας σχέσης, τότε τα μέρη μπορούν να είναι αυτόνομα, να εξελίσσονται και ταυτόχρονα να συνυπάρχουν με υγιή τρόπο μέσα στη σχέση.

Με απλά λόγια, πρέπει και οι δύο να περνούν καλά μαζί και χώρια! Τότε έχουν πλησιάσει με υγιή τρόπο την τεράστια ομορφιά και αξία της συντροφικότητας.

Στα γραφεία Λούης κάθε μέλος έχει τον προσωπικό του σύμβουλο. Οι matchmakers σύμβουλοι του γραφείου, έχουν εξειδίκευση σε κοινωνικές επιστήμες συν επιπλέον εκπαίδευση από το γραφείο Λούης. Τα μέλη μας είναι συνειδητοποιημένοι άντρες και γυναίκες όλων των ηλικιών που αναζητούν μία δυνατή σχέση ζωής. Με ειδικές συμβουλές και επεξηγήσεις σαν τον παραπάνω άρθρο, οι σύμβουλοι πέρα του matchmaking έργου τους, καθοδηγούν τα μέλη προς μία ουσιαστική επικοινωνία και τα βοηθούν στην ολοκλήρωση μιας δυνατής σχέσης. Γι’ αυτό τα ζευγάρια που δημιουργούνται από το γραφείο γνωριμιών Λούης απολαμβάνουν μία δυνατή σχέση ζωής!