>
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΛΟΥΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ << BOVARY >>

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΛΟΥΗ << ΜΙΑ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΠΡΟΞΕΝΗΤΡΑ >>ΠΟΥ ΠΙΣΤΕΥΕΙ ΟΤΙ Ο ΕΡΩΤΑΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΝΟΗΜΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ!!!

 

Όλα όσα θέλατε να μάθετε για τον άγνωστο κόσμο ενός γραφείου συνοικεσίων. Πίσω από την 80ίλα και την καλτ φιλοσοφία μιας τόσο παρεξηγημένης έννοιας, τι κρύβεται τελικά;


Ανυπομονούσα για αυτή τη συνέντευξη όσο λίγες. Ήθελα να μάθω τι πραγματικά συμβαίνει πίσω από την κλειστή πόρτα ενός γραφείου συνοικεσίων -όχι επειδή με ενδιαφέρει να γίνω μέλος (είναι πρακτικά αδύνατο), αλλά επειδή με γοητεύει ένας τόσο αμφιλεγόμενος και φαινομενικά απαρχαιωμένος θεσμός. Και όπως μας ενημερώνει η Κατερίνα Λούη του ιστορικού «Γραφείου Διεθνών Συνοικήσεων Λούης» (που μετρά 80 χρόνια πορείας) η πραγματικότητα πόρρω απέχει από αυτό που έχουμε οι περισσότεροι στο μυαλό μας.

«Πολλοί πιστεύουν ότι, όσοι πάνε σε γραφεία δεν μπορούν να βρουν σύντροφο μόνοι τους, γιατί έχουν κάποιο σοβαρό πρόβλημα. Ωστόσο, πάντοτε στο γραφείο μας ερχόντουσαν οι καλύτεροι, γιατί οι καλύτεροι πληρώνανε και οι καλύτεροι είχαν απαιτήσεις. Κι όταν απαιτείς θες το καλύτερο. Από τα παλιά χρόνια ακόμα έρχονταν βιομήχανοι, εφοπλιστές, τραπεζικοί, οικονομολόγοι, που έψαχναν κάτι καλό για το παιδί τους. Ή ερχόντουσαν τα ίδια τα παιδιά, που μπορεί να είχαν περιορισμένες γνωριμίες και δεν ήθελαν να συμβιβαστούν. Όλα τα παραπάνω ισχύουν και σήμερα, ωστόσο, οι νέοι πλέον, δυσκολεύονται να βρουν κάποιον, καθώς δε διεκδικούν και είναι όλη μέρα με ένα κινητό. Εδώ, τους βοηθάμε να ανακαλύψουν το φλερτ και να ζουν τον “έρωτα εκ του ασφαλούς”».
Αυτό άλλωστε αποδεικνύει και η περίπτωση της ίδιας της κυρίας Κατερίνας, η οποία γνώρισε τον άνδρα της όταν πήγε στο γραφείο της για να βρει σύζυγο. Πλέον, είναι μαζί σχεδόν 30 χρόνια.

Της ζητήσαμε να πάρει τα πράγματα από την αρχή...

Ο παππούς μου ήταν ένας από τους πολύ έξυπνους ανθρώπους, ο οποίος μπορεί να μην είχε μόρφωση, είχε όμως πολύ επιχειρηματικό μυαλό. Μετά την κατοχή, ξεκίνησε να ασχολείται με τα μεσιτικά, καθώς χτίζονταν πολλά σπίτια τότε. Επειδή όλο γύριζε και ήξερε πολύ κόσμο, άρχισαν εκεί στις γειτονιές να τον ρωτάνε «Βρε Λούη μου, δεν ξέρεις καμιά καλή κοπέλα;». Και του μπήκε τότε το μικρόβιο και αυτό μετά άνθισε.

Όταν έφυγε ο παππούς, το συνέχισε ο πατέρας μου στα μισά της δεκαετίας του 1950. Ξεκίνησε να το κάνει επαγγελματικά και το εξέλιξε. Κράτησε βέβαια και τα μεσιτικά, αλλά αυτό του άρεσε πάρα πολύ, γιατί του άρεσε πολύ η επικοινωνία, όπως και σε μένα.


Εγώ έχω αναλάβει το γραφείο εδώ και περίπου 30 χρόνια. Ήταν κάτι που ήθελα και μου άρεσε να κάνω. Να βοηθώ όποιον θέλει κάνει μια σχέση και να παντρευτεί, αλλά δεν μπορεί. Το να έχουμε έναν άνθρωπο δίπλα μας είναι πολύ καθοριστικό για μένα και το νιώθω ακόμα και τώρα, που κάνω τη δουλειά πόσα χρόνια.

Όσοι έρχονται εδώ αναζητούν «γνωριμίες γάμου». Γνωρίζεσαι, ερωτεύεσαι, παντρεύεσαι. Άλλωστε το “freestyle” το βρίσκεις παντού πλέον και δωρεάν, δε χρειάζεται να πληρώσεις ένα γραφείο.

Ειδικά οι πελάτες μας 25-50 ετών, που αποτελούν και τις λεγόμενες γόνιμες ηλικίες, αναζητούν αποκλειστικά και μόνο γάμο.

Βέβαια, υπάρχει και ο σκοπός της συμβίωσης, σε πολύ μεγαλύτερες ηλικίες, γιατί έχω και ανθρώπους που έρχονται εδώ και είναι 75-85 χρονών, που τους ενδιαφέρει να μείνουν μαζί με κάποιον άλλον, χωρίς να κάνουν γάμο. Ίσως γιατί δε θέλουν να χάσουν κάποια σύνταξη χηρείας -απόλυτα κατανοητό στην εποχή μας.

Όσοι διαβάζουν τις περιγραφές στα συνοικέσια, με ρωτάνε πώς γίνεται να όλοι ψηλοί, κούκλοι, καταπληκτικοί, υπέροχοι και λεφτάδες και να μην μπορούν να βρουν μια γυναίκα ή έναν άνδρα.

Ε λοιπόν όχι, δεν μπορούν. Γιατί αυτοί οι άνθρωποι, που έχουν τόσα πολλά προσόντα, φανταστείτε και τις απαιτήσεις που έχουν. Αυτό που θέλουν δεν μπορούν να το βρουν τυχαία, στο δρόμο.

Γραφείο συνοικεσίων με καρέκλα πολυθρόνες
Φωτογραφία: BOVARY/ Παναγιώτης Μάλλιαρης

Και εσάς αν σας ρωτούσα να μου γράψετε την περιγραφή σας τι θα λέγατε; «Ένας κακάσχημος, μίζερος, ελεεινός, που δεν ξέρω τι θέλω;». Ωραίος δεν είσαι; Έξυπνος δεν είσαι; Καλή δουλειά δεν έχεις; Ωστόσο, μπορεί να μην μπορείς να βρεις μια σύζυγο που να ταιριάζει στα προσόντα σου, έτσι δεν είναι; Άλλωστε, δε γράφει ο καθένας ό,τι θέλει. Μαζί τα συντάσσουμε, λέγοντας πάντα την αλήθεια. Δεν υπάρχει περίπτωση να πούμε ψέματα για τίποτα, γι’ αυτό και μας εμπιστεύονται.

Δυστυχώς πολλοί είναι αυτοί που βολεύονται, γι’ αυτό και υπάρχει τέτοια άνθιση στα διαζύγια. Όταν, όμως, πεις στον εαυτό σου «Για κάτσε, ωραία είμαι; Είμαι. Μόρφωση έχω; Έχω; Όλα τα καλά του Θεού τα έχω; Ναι.» γιατί να πρέπει να πεις, δεν πειράζει μωρέ ας βολευτούμε με ό,τι να’ ναι; Υποτιμάς τον εαυτό σου έτσι, ενώ κάνεις και δυστυχισμένο έναν άνθρωπο που δε σου φταίει.

Κάποιος που απευθύνεται σε ένα γραφείο, δε θέλει να ρίχνει νερό στο κρασί του, δε θέλει να συμβιβάζεται. Τον βοηθάμε να ζήσει τον παράφορο έρωτα, χωρίς να ταλαιπωρηθεί και χωρίς να ψάχνεται.

Άλλωστε, εδώ έχεις όλα τα στοιχεία εκ των προτέρων. Τα ενδιαφέροντα, η μόρφωση, η παιδεία, το οικονομικό. Ξέρεις ότι ο άλλος είναι ελεγμένος, τι δουλειά κάνει. Αυτό είναι ένα μεγάλο αβαντάζ γιατί αυτό που μένει να σκεφτείς είναι «ταιριάζω; μου εμπνέει έρωτα;». Οπότε ή κάθεσαι ή φεύγεις. Έχουμε ελαχιστοποιήσει αμέσως την αποτυχία κατά 80%.

Μπομπονιέρες και φωτογραφία ζευγαριού από γραφείο συνοικεσίων
Φωτογραφία: BOVARY/ Παναγιώτης Μάλλιαρης
Φωτογραφία: BOVARY/ Παναγιώτης Μάλλιαρης

Η διαδικασία ξεκινάει με ένα τηλέφωνο. Ύστερα έρχεσαι από δω, να τα πούμε από κοντά. Εκεί λοιπόν μου δίνεις μια αναφορά του ποιος είσαι. Τι θέλεις, τι σκέφτεσαι... Εγώ εστιάζω πολύ στις επιθυμίες του καθενός και στα όνειρά του. Βέβαια, σε ό,τι είναι εφικτό και αποδεκτό. Αν έρχεται κάποιος εδώ και μου ζητά κάτι περισσότερο από αυτό που πρέπει, εγώ οφείλω να τον προσγειώσω, γιατί δεν μπορώ να τάξω σε κάποιον κάτι υπερβολικό, από τη στιγμή που πληρώνομαι και δεν μπορώ να το κάνω. Άρα πρέπει να είμαι τίμια στον απέναντι στον άνθρωπο που έχω μπροστά μου.

Από την άλλη, πολλές φορές, για να μην κόψω εγώ το όνειρο κάποιου, τον αφήνω να ανακαλύψει μόνος του ότι αυτό που ζητά είναι υπερβολικό, κλείνοντας του μερικά ραντεβού, τα οποία βέβαια είναι άκαρπα.

Στην εγγραφή παίρνουμε στοιχεία από ταυτότητα, ελέγχουμε πολύ διακριτικά ποινικό μητρώο, αν έχει νοσηλευτεί, αν έχει καταδικαστεί, αν χρωστάει στην εφορία... τα πάντα. Ότι είναι υγιής στο μυαλό και στο σώμα. Συντάσσονται συμβόλαια όπου ό,τι έχει πει είναι καταγεγραμμένα, ώστε να τα υπογράψει και ξεκινάμε τις επιλογές. Πληρώνει με την εγγραφή και το ποσό είναι 700€, ανεξάρτητα από τα πόσα ραντεβού βγαίνει -τα οποία βέβαια δεν είναι πολλά, αν ο άλλος ξέρει τι ζητάει.

Κάθε φορά που κανονίζω ένα ραντεβού, με παίρνουν και οι δυο και μου λένε πώς περάσανε. Εκεί λοιπόν μπορεί να μου πει κάποιος «Καλή χρυσή η κυρία Κατερίνα, καλός χρυσός ο κύριος Γιώργος, αλλά μιλούσε πολύ και δε μου άρεσε». Οπότε, εγώ συντάσσω παράλληλα τον χαρακτήρα του. Σε αυτήν την περίπτωση, ότι σε έναν άνθρωπο δεν του αρέσει το «πολύ-πολύ». Φροντίζω, λοιπόν, στο επόμενο ραντεβού να στείλω κάτι ανάλογο. Είναι σαν ένα μικρό παζλ, συνθέτεις τα κομμάτια.

Η Κατερίνα Λούης με κόκκινο παλτό
Φωτογραφία: BOVARY/ Παναγιώτης Μάλλιαρης

Βέβαια, αν σε απορρίψουν θα σε ενημερώσω για τους λόγους. Αρκεί βέβαια, να είναι κάτι σημαντικό, το οποίο κάνεις κατά εξακολούθηση -όχι κάτι ασήμαντο, όπως ότι σου πετάει μια τρίχα. Οφείλω να σε ενημερώσω, γιατί εγώ είμαι η «μάνα» όλων. Έτσι μαθαίνεις -εκτός από το γιατί σε απορρίπτει κάποιος- τον εαυτό σου καλύτερα. Μπορεί από την αμηχανία σου να έκανες πράγματα που δεν καταλάβαινες καν και στον άλλον να μην άρεσαν. Οπότε αρχίζεις να προσέχεις από την επόμενη φορά και να έχεις καλύτερο αποτέλεσμα.

Υπάρχει η κοινωνία η έξω και η κοινωνία η μέρα, του γραφείου. Λογικό είναι λοιπόν, όποιος έρχεται εδώ και έχει απαιτήσεις, να έχει φροντίσει την εμφάνισή του, να έχει φροντίσει το μυαλό του. Δεν μπορεί ο καθένας να έρχεται εδώ και να μου ζητάει τον εφοπλιστή και τον βιομήχανο. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι αναλαμβάνω μόνο εφοπλιστές και βιομήχανους. Έχω και ιδιωτικούς υπαλλήλους, αλλά αν τους δείτε πώς ντύνονται και πώς μιλάνε, θα καταλάβετε ότι πρόκειται για καλλιεργημένα άτομα.

Όσοι έρχονται και πληρώνουν, ψάχνουν να βρουν έναν άνθρωπο με παιδεία, δεν ενδιαφέρονται για τα χρήματα, γιατί οι περισσότεροι έχουν καταφέρει κι έχουν χτίσει τη ζωή τους.

Δεν απευθυνόμαστε σε ομοφυλόφιλους. Ωστόσο, όποιος ανοίξει γραφείο για ομοφυλόφιλους θα γίνει πάμπλουτος. Αρκεί, βέβαια, να περάσει όλο το μαρτύριο τους πρώτους έξι μήνες, που θα τον κυνηγάνε, θα τον καταριούνται και θα πηγαίνουν συνέχεια τα κανάλια. Μιλάμε, βέβαια, για ένα σοβαρό γραφείο, που θα απευθύνονται σε ανθρώπους που θέλουν να παντρευτούν και είναι του ίδιου φύλου. Ειλικρινά σας το λέω, θα ήταν καινοτόμο και θα βοηθούσε και πάρα πολύ κόσμο. Αλλά, δεν το τολμά κανείς δυστυχώς.

Μου έχει τύχει ένα ζευγάρι όπου έμεναν στην ίδια γειτονιά και δεν είχαν συναντηθεί ποτέ. Και μάλιστα, όταν ήρθαν να μου δώσουν το προσκλητήριο του γάμου τους, μου είπαν «Δεν περιμέναμε ποτέ να δώσουμε 700 και 700, 1400 ευρώ, για γνωρίσω τη γειτόνισσά μου!». Αυτό δείχνει και πόσο οι άνθρωποι πλέον δεν παρατηρούμε και τον κόσμο γύρω μας. Βέβαια, μου έχουν φέρει και την Πάμελα Άντερσον σε αφίσα. Και του είπα «Λυπάμαι. Αν πας να τη βρεις φέρε μου και τον Μπραντ Πιτ. Τώρα, βολέψου με αυτά που έχουμε στην Ελλάδα»!