Διαφωνίες ανάμεσα στο ζευγάρι και υγιής επικοινωνία

Διαφωνίες ανάμεσα σε ένα ζευγάρι! Μας φέρνουν πιο κοντά ή μας απομακρύνουν;

 

Διαφωνίες ανάμεσα σε ένα ζευγάρι! Μας φέρνουν πιο κοντά ή μας απομακρύνουν;

Η ανάγκη μας για μία “τέλεια”  σχέση, μία σχέση αψεγάδιαστη, μία σχέση παραμυθένια, καθώς και στερεοτυπικές πεποιθήσεις ότι η διαφωνία θα φέρει ρήξη ανάμεσα στο ζευγάρι, είναι αιτίες που λειτουργούν ως τροχοπέδη στην  έκφραση των  αληθινών συναισθημάτων μας κατά τη διάρκεια ενός καυγά με το ταίρι μας. Αυτά τα συναισθήματα μπορεί να περιέχουν θυμό, νεύρα, απογοήτευση και ένταση. Ωστόσο, και αυτά είναι μέρος του χαρακτήρα μας και της σχέσης μας. Με σωστή αντιμετώπιση μπορούμε να κάνουμε τις διαφωνίες, το δρόμο που θα μας οδηγήσει σε μία πιο δυνατή και ολοκληρωμένη σχέση.

Σε έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί στις Η.Π.Α. αλλά και σε άλλες χώρες με διαφορετική κουλτούρα, έδειξαν ότι το 44% των ζευγαριών που έχουν υγιή και δυνατή σχέση, έχουν αναπτύξει τεχνικές και συνήθειες ώστε και οι διαφωνίες τους να είναι γόνιμες και με θετικά αποτελέσματα. Συγκεκριμένα, θεωρούν μέρος της επιτυχίας τους τον υγιή τρόπο διαφωνίας!

Ας δούμε σύμφωνα με τους ειδικούς των σχέσεων, τι πλεονεκτήματα έχει ο υγιής τσακωμός.

Υγιής απελευθέρωση συναισθηματικής  έντασης

Με τη συμμετοχή μας σε μία συζήτηση με κάποιον που έχουμε διαφορετικές απόψεις, τότε το πιο πιθανό είναι ότι σύντομα “τα αίματα θα ανάψουνε” και θα έρθει στο προσκήνιο μία ένταση ανάμεσα στους δύο συντρόφους! Θα έρθει στιγμή που μπορεί να σηκώσουμε τον τόνο της φωνής, να κλάψουμε, να κάνουμε γκριμάτσες με το πρόσωπό μας, κ.α. Όλη αυτή η διαδικασία όμως στην πραγματικότητα απελευθερώνει συσσωρευμένη ένταση που ίσως διαφορετικά δεν θα είχε διέξοδο να βγει. Ακόμα και αν η ένταση δεν οφείλεται αποκλειστικά στο ταίρι μας, αλλά σε εξωγενείς παράγοντες, εργασία, οικογένεια, φίλοι, κλπ, είναι μία ευκαιρία να εκφράσουμε καταπιεσμένα συναισθήματα. Και όσο πιο σύντομα το κάνουμε, τόσο λιγότερα αρνητικά συναισθήματα θα συσσωρεύουμε!

Βαθύτερη γνώση του ποιος είναι ο άνθρωπος δίπλα μας

Η εμφάνιση απόψεων, σκέψεων, και καταπιεσμένων συναισθημάτων κατά τη διάρκεια μίας διαφωνίας, γίνεται με θυελλώδη τρόπο και εξωτερικεύει απόψεις που μπορεί ποτέ να μην εκφράζαμε στον άλλον από φόβο, ντροπή ή με εκούσια απόκρυψη από το ταίρι μας. Στην πραγματικότητα λοιπόν, γνωρίζουμε καλύτερα τον σύντροφό μας και εκείνος γνωρίζει καλύτερα εμάς!

Οριοθέτηση του πραγματικού προβλήματος

Εκφράζοντας όσα θέλουμε πραγματικά να πούμε, την άποψη που μας εκφράζει επάνω σε ένα θέμα χωρίς να αποκρύπτουμε τίποτα, τότε μόνο ουσιαστικά μπορούμε να δούμε την αληθινή διάσταση του προβλήματος, χωρίς να είναι καλυμμένο με άλλες αρνητικές καταστάσεις. Και από τη στιγμή που ένα πρόβλημα οριοθετείτε,  τότε μπορεί και να λυθεί!

Οι διαφωνίες δείχνουν μία ισότιμη σχέση

Αν συνέχεια ο ένας έχει δίκιο, αν συνέχεια ο ένα ζητάει συγνώμη, και αν συνέχεια ο ένας μιλάει και ο άλλος ακούει, τότε σαφώς η σχέση δεν είναι ισότιμη και δεν αρκεί μία διαφωνία για να επέλθει μία ρήξη. Υπάρχουν πολύ  πιο ουσιαστικά και σημαντικά προβλήματα που πρέπει να λύσει το ζευγάρι.

Ο υγιής τσακωμός είναι εφικτός και είναι αποτελεί μία γόνιμη διαδικασία εξέλιξης για την επικοινωνία του ζευγαριού αρκεί να ακολουθήσει τα εξής βήματα:

·         Κατανοήστε και διαχειριστείτε τα δικά σας συναισθήματα πριν φτάσετε τον καυγά σε άσχημα όρια. Αναρωτηθείτε γιατί έχετε θυμώσει τόσο πολύ; Μήπως είναι άλλη η αιτία και άλλη η αφορμή!

·         Μοιραστείτε τα συναισθήματα σας με το ταίρι σας. Δεν σας μειώνει να πείτε φοβάμαι, είμαι πληγωμένη/ος, έχω άγχος κ.α.

·         Κατανοήστε τα συναισθήματα του συντρόφου σας. Δύο άνθρωποι ακόμα και αν έχουν αρκετά χρόνια σχέση, δεν παύει να είναι διαφορετικοί άνθρωποι. Διαφορετική σκέψη, άλλοι φόβοι και άλλα επίπεδα ανοχής στο άγχος. Η αλληλοκατανόηση μόνο μπορεί να οδηγήσει έναν καυγά στο τέρμα του και να έχει τελικά θετικό αντίκτυπο στο ζευγάρι.

 Εν κατακλείδι, δεν φταίνε οι διαφωνίες για την απομάκρυνση του ζευγαριού αλλά η έλλειψη επικοινωνίας ακόμα και τις στιγμές που ο θυμός μας “χτυπάει κόκκινο”.

Στο γραφείο συνοικεσίων Λούης, όλοι οι σύμβουλοι είναι εξειδικευμένοι σε κοινωνικές σπουδές και εφόσον τους ζητηθεί βοηθούν τα μέλη στην αρχή της σχέσης τους να αποκτήσουν μία υγιή επικοινωνία που θα στηρίξει μία υγιή και μακροχρόνια σχέση. Γιατί μέσα από το γραφείο σοβαρών γνωριμιών Λούης τα μέλη μας απολαμβάνουν σχέσεις ζωής!