το καλύτερο γραφείο συνοικεσίων στην Ελλάδα

Μειονεκτήματα και κίνδυνοι των διαδικτυακών γνωριμιών

 

Στη σύγχρονη εποχή καταγράφεται ένα οξύμωρο σχήμα στον τομέα των προσωπικών σχέσεων. Από τη μία η τεράστια ευκολία γνωριμίας με ένα μελλοντικό σύντροφο λόγω της αυξημένης ελευθεριότητας σε όλες τις ηλικίες, και ειδικά μέσω μίας εφαρμογής γνωριμιών ή μιας ιστοσελίδας, και από την άλλη ένας τεράστιος αριθμός μοναχικών ανθρώπων! Όταν οι άνθρωποι δεν είχαν μέσα επικοινωνίας δεν έμενε σχεδόν κανένας μόνος! Σήμερα που υπάρχουν άπειρα μέσα επικοινωνίας, η μοναξιά είναι παρούσα σε ένα πολύ μεγάλο αριθμό ανθρώπων.

Ωστόσο αυτή η ευκολία επικοινωνίας μέσω διαδικτυακών εφαρμογών και ιστοσελίδων, έχει αποδειχθεί παγκοσμίως ότι κρύβει κινδύνους και έχει σημαντικά μειονεκτήματα. Κακή εμπειρία έχουν αποκτήσει 4 στα δέκα άτομα που έχουν προσπαθήσει να κάνουν μία ιντερνετική γνωριμία, σύμφωνα με στατιστικές που έχουν πραγματοποιηθεί στην Αμερική. Ας δούμε όμως λίγο πιο αναλυτικά τα μειονέκτημα αυτού του τρόπου γνωριμίας:

Ποτέ δεν ξέρεις με ποιον μιλάς

Το απόλυτο άγνωστο! Η διαδικτυακή επικοινωνία είναι το ανώνυμη και είναι το καλύτερο παραπέτασμα για να κρυφθούν σημαντικά δεδομένα από την προσωπικότητα του άλλου. ‘Ανθρωποι που ψεύδονται για την αληθινή τους μόρφωση ή οικονομική κατάσταση, άνθρωποι που αποκρύπτουν πως ήδη βρίσκονται σε μία σοβαρή σχέση ή μέσα σε ένα γάμο, απατεώνες, ή ακόμα και σεξουαλικοί σύντροφοι επί αμοιβή (ειδικά  για το αντρικό φύλο). Συνήθως για να αποκαλύψουν την αληθινή τους ταυτότητα έχουν περάσει 6 ραντεβού και έχει δημιουργηθεί μία οικειότητα ή μία σωματική επαφή. Τρεις στις δέκα γυναίκες έχουν δεχθεί παρενόχληση από άτομα που έχουν γνωρίσει στο διαδίκτυο που μπορεί να είναι από άσεμνες φωτογραφίες, υβριστικά μηνύματα ή απειλές.

Ποτέ δεν μπορείς να εμπιστευτείς μία φωτογραφία

Είναι πολλά τα ανέκδοτα που έχουν κυκλοφορήσει σχετικά με αυτήν την κατάσταση. Φωτογραφίες πριν πολλά χρόνια και φωτογραφίες με φίλτρα ή επεξεργασμένες, είναι το σύνηθες σκηνικό σε αυτές τις εφαρμογές. Όταν τελικά φτάνει η ώρα του ραντεβού, το άτομο που συναντάς είναι τελείως διαφορετικό σε σχέση με το άτομο που είχες δει στη φωτογραφία. Και συνήθως η έκπληξη είναι αρνητική!

Έτοιμα ευχάριστα ερωτικά μηνύματα

Πέρα από την πληθώρα των προτάσεων που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο και παρέχουν έτοιμες ατάκες που θα κάνουν τον υποψήφιο σύντροφο να εντυπωσιασθεί από τον άγνωστο που συνομιλεί, πολλοί χρήστες αυτών των εφαρμογών έχουν ήδη φτιάξει έτοιμες εκφράσεις που απλά αντιγράφουν και επικολλούν σε κάθε συζήτηση. Εκφράσεις που αρκετές φορές δεν αντιπροσωπεύουν το μορφωτικό, κοινωνικό ή αξιακό τους επίπεδο και πολύ περισσότερο δεν αντιπροσωπεύουν την πραγματική άποψη του χρήστη.

Δεν θέλουν δέσμευση

Οι χρήστες που ακολουθούν τέτοιες εφαρμογές δεν θέλουν δεσμεύσεις. Συνήθως αναζητούν ερωτικές περιπέτειες χωρίς καμία συναισθηματική έλξη, απλά ψάχνουν σύντροφο για μία βραδιά ή στην καλύτερη και δεύτερη βραδιά. Μόνο το 35% το παραδέχεται ωστόσο από την αρχή της συνομιλίας. Το μεγαλύτερο ποσοστό δεν θα το παραδεχθεί ποτέ στην αρχική επικοινωνία, αλλά συνήθως μετά την ολοκλήρωση της ερωτικής συνεύρεσης ο μόνος στόχος τους είναι να προχωρήσουν άμεσα στην επόμενη εμπειρία.  

Εξαντλητική επανάληψη

Για όσους αποφασίζουν να “παίξουν” αυτό το παιγνίδι των διαδικτυακών εφαρμογών, υπάρχει μία πορεία συγκεκριμένη που ακολουθεί το μεγαλύτερο ποσοστό. Αρχικά είναι ενθουσιασμένο από τη συνεχή ροή νέων ανθρώπων στη ζωή του. Απολαμβάνει κάθε νέα γνωριμία, νιώθει χαρά και ενθουσιασμό. Σύντομα όμως αυτή η επανάληψη γίνεται εξαντλητική και ξεθωριάζει. Σε κάθε ραντεβού επαναλαμβάνονται οι ίδιες ερωτήσεις, τα ίδια θέματα. Που δουλεύεις, ποια είναι τα χόμπι σου, τι μουσική ακούς κλπ. Η κάθε πλευρά ακούει απόψεις και ιστορίες ζωής που κάτω από άλλες συνθήκες θα του ήταν αδιάφορα. Στο τέλος, η παρουσία στο ραντεβού είναι περισσότερο τυπική και με στόχο το σεξ, παρά την ουσιαστική επικοινωνία.

Εθισμός

Υπάρχει ωστόσο ένα μικρό ποσοστό χρηστών που εθίζεται στη χρήση αυτών των εφαρμογών γνωριμιών. Αναζητούν συνεχώς νέο ραντεβού, κάποιες φορές ακριβώς λίγα λεπτά μετά την απομάκρυνση από το προηγούμενο ραντεβού τους. Έχουν δύο-τρία διαφορετικά προφίλ και μιλούν όσο περισσότερο στις εφαρμογές, ακόμα και από το χώρο της εργασίας τους. Δεν αξιολογούν κανένα από τα άτομα που συναντούν αφού πάντα στόχος τους είναι η επόμενη επαφή.

 Ρομαντικές απάτες

Ρομαντικές απάτες είναι ο χαρακτηρισμός που έχει δοθεί στην αυξανόμενη τάση να εμφανίζονται απατεώνες σε αυτές τις εφαρμογές. Άντρες/γυναίκες που εμφανίζονται εξαιρετικά ενδιαφέροντες, δυναμικοί και εμφανίσιμοι έως ότου κερδίσουν την εμπιστοσύνη σου. Μετά ξεκινούν και ζητούν χρήματα ή άλλες υλικές απολαβές. Οι ρομαντικές απάτες το 2021 στην Αμερική άγγιξαν τα 547 εκατομμύρια δολάρια. Στην πιο ελαφριά εκδοχή εκμετάλλευσης, αφορά κυρίως γυναίκες που μέσω αυτών των εφαρμογών κερδίζουν δωρεάν εξόδους για ποτό ή φαγητό!

 Έξοδα που δεν έχουν υπολογιστεί

Οι περισσότερες διαδικτυακές εφαρμογές είναι δωρεάν στο πρώτο στάδιο τους και μετά ζητούν συνδρομή για να σου παρέχουν περισσότερες διευκολύνσεις. Ωστόσο, αυτό που αρκετοί δεν έχουν υπολογίσει είναι το συνεχόμενο κόστος των ανούσιων συναντήσεων για καφέ/ποτό/φαγητό.

 Η ψυχολογία του ατελείωτου

Σε αυτή τη μορφή γνωριμιών είναι πολύ εύκολο να υποκύψει κάποιος σε μία σκέψη και συμπεριφορά που αδικεί κάθε άνθρωπο που θα συναντήσουν. Η σκέψη του «Ο επόμενος ή η επόμενη θα είναι καλύτερος/η» δυναμώνεται από τη ψυχολογία ότι τα ραντεβού ενδέχεται να είναι ατελείωτα ή τουλάχιστον πάρα πολλά. Κάθε μικρό δεδομένο συμπεριφοράς ή αισθητικής που μας ενοχλεί, πιστεύουμε ότι στην επόμενη συνάντηση δεν θα υπάρχει και θα καταφέρουμε να βρούμε τον σύντροφο μας ακριβώς όπως τον έχουμε ονειρευτεί. Κάτι που δεν συμβαίνει καθώς και ο επόμενος/η έχει κάποιο ελάττωμα καθώς κανένας άνθρωπος τελικά δεν είναι τέλειος!

Απογοήτευση

Αυτή η fast food διαδικασία γνωριμίας, τελικά προκαλεί έντονη απογοήτευση και ειδικά στις γυναίκες, καθώς νιώθουν ότι συνεχώς τις απορρίπτουν για κάποιο άλλο πρόσωπο. Αυτό δημιουργεί ένα άγχος και μία εθιστική ανάγκη να ξαναδοκιμάσουν κάποια γνωριμία για να αποδείξεις ότι απλά ο προηγούμενος δε σε εκτίμησε σωστά.

Σεξουαλικές ασθένειες

Τα άτομα που επιλέγουν αλλαγή συντρόφων με τέτοια ταχύτητα και ευκολία είναι συνήθως επιρρεπή σε διάφορες σεξουαλικές ασθένειες που κάποιες φορές δεν αρκεί η προφύλαξη για να εμποδίσει την εξάπλωση τους.

Οι διαδικτυακές εφαρμογές είναι μία απάντηση στην ανάγκη του ανθρώπου για συντροφικότητα. Ωστόσο δεν είναι η μόνη!

Τα γραφεία σοβαρών γνωριμιών Λούης, βασίζουν το matchmaking σε πολλά και σοβαρά κριτήρια. Ηλικιακά, μορφωτικά, κοινωνικά, οικονομικά, συμπεριφορικά, εμφανισιακά κλπ. Τα μέλη μας αναζητούν και επιθυμούν σοβαρές γνωριμίες χωρίς τη συναισθηματική και σωματική φθορά ή ανασφάλεια άλλων μεθόδων γνωριμίας.